Punt drie                       (blader terug)

Zoenen

Ik kuste haar niet, ik fluisterde iets in haar mond...
Groucho Marx


Misschien herinner je je dat Jack Lemmon ooit eens over Marilyn Monroe, zijn tegenspeelster in Some Like It Hot, heeft gezegd dat het net was alsof hij Hitler moest kussen. Hoewel dit een buitengewoon onaardige opmerking was en Marilyn waarschijnlijk best prettig zoende, is het goed om in gedachten te houden dat zoenen niet zo'n natuurlijke vaardigheid is als je misschien denkt, gezien de valkuilen.
De reden waarom zoenen zo algemeen wordt beoefend (er is vast wel ergens een stam waar men elkaars oren schudt of aan wenkbrauwen zuigt, maar ik heb er nooit van gehoord), is omdat er honderden zenuwuiteinden in je lippen zitten, die allemaal schreeuwen om aandacht. En het is natuurlijk ook buitengewoon intiem om zo dicht bij de opening van iemand anders te komen. Misschien voelt het niet intiem aan om om 2 uur 's nachts voor je stamcafť de vullingen van een vreemde te verkennen, maar idealiter hoort zoenen dat wel te zijn.
Er zijn echter net zoveel verschillende manieren om te zoenen als om seks te hebben. Het is dus niet voldoende om een uitval te doen in de richting van zijn mond, je tong naar binnen te steken en die rond te zwiepen als een ruitenwisser. Als je wilt zoenen als de beste, zul je je moeten concentreren.
Hier volgt het wetenschappelijke deel.

De perfecte kus

Begin langzaam

De meeste tieners denken dat zoenen simpelweg een kwestie is van hun open monden tegen elkaar drukken en hun hoofden tegen de klok in draaien. De wat volwassener vrouw is zich er terdege van bewust dat deze manier van zoenen alleen maar tot een overmaat van speeksel, een stijve kaak en acute seksuele verveling leidt.
Kussen door direct op een open mond af te gaan is als het achterwege laten van voorspel en direct voor gespreide benen te gaan. Het kan lukken, maar alleen als je het seksuele equivalent van een vette afhaalmaaltijd wilt: heet, snel en met achteraf het gevoel dat je genomen bent.
Echt bevredigend kussen begint helemaal niet in de buurt van de lippen, want tegen de tijd dat jullie monden samenkomen, zou je al moeten branden van verlangen en begeerte. De beste plekken om met zoenen te beginnen zijn het jukbeen of de hals, en de allerbeste plek is net onder je oor, waar je uiterst gevoelig bent en op de lichte aanraking van zijn lippen zou moeten reageren door overweldigd te raken door seksueel verlangen.
Let op het woord "lichte". Als je moet denken aan een tandeloze bejaarde die een ijsje eet, kun je ervan uitgaan dat je niet opgewonden raakt. Als hij dat gedeelte echter wel goed doet (zachte aanraking van lippen langs nek, licht heen en weer bewegende tong onder oor) zul je al gauw jammeren van hartstocht. Dan dient hij een reeks zachte, tongloze kussen langs je wang naar de hoek van je lippen af te leggen. Het zou natuurlijk kunnen dat hij dat niet weet, omdat hij is grootgebracht met films waarin de held 15 schurken uitschakelt en vervolgens de heldin te midden van de ravage achterover buigt zonder zich druk te maken over het oren kussen. Je kunt dan aan hem uitleggen dat adrenaline een vreemde uitwerking op mensen heeft en dat de held zich misschien minder gevoelig gedraagt omdat hij net een stel terroristen uit de weg heeft geruimd. Of je doet het gewoon bij hem, in de hoop dat hij het snapt.

Wel of geen tong?

Het wordt algemeen aangenomen dat, als je eenmaal het stadium van tongzoenen hebt bereikt, er geen weg meer terug is. Je neemt aan dat zoenen met gesloten mond iets voor zenuwachtige 12-jarigen is en dat jij nu Meesteres van de Tong bent. Maar voordat je gaat proberen met de punt van je tong knopen in kersensteeltjes te leggen, moet je af van het idee dat je tong essentieel is bij het zoenen en het meer gaan beschouwen als een heerlijke aanvulling op de hoofdactiviteit. Echt, er is niets ergers dan twee mensen die elkaars amandelen pellen met hun tong. Het is niet sensueel, en na ongeveer vijf seconden is het ook niet eens meer prettig. Beide partijen denken op een gegeven moment: "Moet ik ermee ophouden?", "Ik moet slikken, maar dat maakt een raar geluid", "Heb ik mijn tanden wel gepoetst?", en er blijft niets van over.
In plaats daarvan kun je, als je eenmaal bij zijn mondhoek bent gekomen (of hij bij de jouwe), beter alleen wat langdurige kussen met je lippen uitwisselen. Ik bedoel natuurlijk geen vluchtige kusjes als van een puriteinse oma met Kerstmis, iets geopende lippen zijn zeer begerenswaardig, zolang je geen pasta met knoflook en roquefort hebt gegeten. Wanneer hij probeert zijn tong naar binnen te duwen, moet je je enkele centimeters terugtrekken om aan te geven dat hij te hard van stapel loopt. Wanneer je terugkeert naar zijn lippen, zorg dan dat je hem zonder je tong zoveel biedt dat hij beseft wat hij al die tijd heeft gemist.

Lippenspel

Er bevinden zich veel meer zenuwuiteinden in je lippen dan in je tong. Daarom is het logisch dat de beste kussen op de lippen zijn gericht. Indiase seksboeken beweren zelfs dat vrouwen een zenuw hebben die hun bovenlip met de clitoris verbindt. Dit zal wel niet helemaal kloppen (anders zou je elke keer dat je in gedachten op je lip bijt een wild orgasme hebben), maar de theorie is steekhoudend. Het liefkozen van elkaars bovenlip kan dus een zeer sensuele ervaring zijn. In dit stadium kun je je tongen licht om elkaars mond heen draaien alvorens terug te keren naar het vlinderachtige lipkussen.
Misschien wil je wel op elkaars onderlip zuigen. Denk daarbij echter niet aan de Bosjesmannen die houten borden in hun onderlippen hebben laten aanbrengen, want dat is geen sexy idee en misschien moet je er wel om lachen. Je kunt ook proberen zachtjes aan zijn lippen te sabbelen, omdat dit allerlei zenuwuiteinden kan stimuleren waarvan hij niet wist dat hij ze had. Met een beetje geluk neemt hij het idee over. Maar pas als je lippen branden van begeerte moet je tot tongzoenen overgaan.

Tongenspel

Het geheim hier is "spaarzaam gebruiken". Het heeft geen zin om deze heerlijke soep van seksualiteit met al die subtiele ingrediŽnten te creŽren als je op het laatst alleen maar een groot stuk vlees in de pan gooit. Als het ware. Dus als je het lippen sabbelen en mond kussen hebt gehad, steek je je tong zachtjes in zijn mond en trekt hem weer terug. Het moet aanvoelen als "sensuele python", niet als "God, wat een vieze smaak". Na nog wat meer lippenspel liefkoos je de binnenkant van zijn lippen met het puntje van je tong en de zijne zal al snel ook tevoorschijn komen als een schuwe bosbewoner. In dit stadium kun je gerust speeksel uitwisselen.
Misschien ben je wel verscheidene seconden bezig om alleen maar elkaars tong te strelen. Steek ze echter niet zo ver naar binnen dat je zowat stikt. Gebruik altijd de punt en vergeet niet af en toe je hoofd te draaien zodat je geen stijve nek krijgt en om nog meer gevoelige druk uit te oefenen op verschillende delen van je lippen. Beweeg je hoofd echter niet zoveel dat je steeds met je neus tegen de zijne stoot.
Als de kus vanzelf stopt (en dat is ongeveer wanneer je niet meer zonder zuurstofmasker kunt ademen), trek je je hoofd rustig terug en geef je hem nog een laatste kus op zijn lippen. Anders doet het te veel denken aan een gezonken schip dat naar de oppervlakte wordt gehesen, met begeleidende plonsgeluiden en een natte nasleep.

Waar kun je nog meer kussen?

Hoewel Coca Chanel gezegd zou hebben dat ze overal parfum aanbracht waar ze gekust wilde worden, zijn er bepaalde plaatsen die misschien wel een geurtje kunnen gebruiken, maar waar je niet kust. Namelijk voeten. Tenzij je de heerlijkst geurende voeten hebt die ooit deze wereld hebben bewandeld en mannen je regelmatig smeken of ze champagne uit je afgedankte pantoffels mogen drinken, moet je je vent niet vragen je voeten te kussen.
Ten eerste is het vernederend, ten tweede is het niet bepaald prettig en ten derde zou je de zijne ook niet willen kussen.
Afgezien daarvan kun je overal gezoend worden en ervan genieten. Op een boot op de Nijl... op de Eiffeltoren... in Las Vegas... nee, op je lijf sufkop. Naast de duidelijk erogene zones, waar we het later over zullen hebben, heeft bijna elk deel van je lichaam voldoende zenuwen om lekker aan te voelen als het gekust wordt. Hij zal natuurlijk uitgebreid moeten zoenen om de plekken te vinden die je echt opwinden. Sommige plekken zijn opwindender dan rafting langs de Niagara watervallen, terwijl andere iets minder interessant zijn dan een middagje winkelen. Sommige zullen ertussenin zitten - het equivalent van naar Friends kijken met een glas wijn, wellicht. En hoewel iedereen verschillend is, en het liefkozen van een arm voor de ene vrouw opwindend is en voor een andere irritant, zijn er plekken die hij niet mag overslaan.

De achterkant

Achter in je nek wemelt het van de zenuwuiteinden. Je ruggengraat zou hij over de hele lengte moeten kussen alsof hij aria's op een fluit speelt. Of zelf "Streets of London" op een blokfluit. De plaats waar je ruggengraat zich buigt naar je kont - maar je hebt kans dat je de slappe lach krijgt als hij verdergaat met je billen helemaal te kussen, omdat dat nogal kietelt. De achterkant van je dijen zijn ook een goeie plek, en als hij met zijn lippen langs de binnenkant gaat, zul je janken en smeken als een uitgehongerde puppy. Je knieholten zijn ook zeer gevoelig, en een beetje likken daar is nooit weg. Dus als hij je helemaal aan het trillen heeft gebracht, draai je je om zodat hij je gek kan maken van begeerte. Of anders voelt het in elk geval lekker aan.

De voorkant

We hebben het al over het enorme erotische potentieel van de nek gehad. Als je vriend echter scherpe snijtanden heeft en een onverklaarbare hekel aan zonlicht, kun je dit deel beter overslaan. Laat hem in plaats daarvan je sleutelbeen kussen, en je plagen door langs de bovenkant van je borsten te kussen. Hij moet eigenlijk helemaal om je tepels heen zoenen, maar negeer ze maar... er gaat niets boven voorpret om je opgewonden te krijgen.
Sommige vrouwen hebben moeite met hun buik. Meestal is daar niets mis mee, maar als je daar ligt en denkt: "Mijn god, ik zie eruit als het Michelin mannetje", dan zul je je niet bepaald sexy voelen, dus dat deel kan hij beter overslaan en doorgaan naar je heupbeenderen. Met name de kleine holte aan de binnenkant reageert goed op vriendelijk gelik. Vermijd weer het voor de hand liggende en laat hem niets harigs kussen (tenzij je toevallig een feministe uit de jaren '70 bent met zeer sensuele oksels).
Je benen zijn vreemd genoeg aan de voorkant waarschijnlijk niet even gevoelig als aan de achterkant. Maar laat dat hem er niet van weerhouden om het te proberen.
En dan kan hij nog in dank je hand kussen. Niet sexy, maar eerder galant.
Tot slot wil je misschien dat hij je gezicht kust. Het kan een beetje gênant zijn als je je daar ligt af te vragen of je niet te luid ademt en hij zich afvraagt of je het wel lekker vindt dat hij je oogleden kietelt. maar als je er opgewonden van raakt. moet je het doen. Bedenk echter wel dat als je neus gekust wordt, dat meer teddybeer dan seksgodin is.
De beste manier om je gezicht te laten kussen is echter heel licht en overal. En doe in godsnaam je ogen dicht. anders ziet hij eruit als een reuzentor die over een cameralens kruipt.

Ogen wijd dicht

Dit brengt ons mooi naar de volgende vraag: ogen open of dicht tijdens het zoenen? Ik raad aan gesloten, met af en toe een blik om te laten zien dat je weet wie hij is. Als je ze openlaat, ga je makkelijker alles analyseren en je eigen lichaam in een minder flatteus licht zien. Zeg gewoon tegen jezelf: "Hij wil het kussen, dus hij is er blij mee", sluit je ogen en concentreer je op de sensaties, in plaats van op de vreemde haar die je plotseling op je linkerborst hebt ontdekt.
Als hij het soort man is dat zijn ogen openhoudt, denk dan niet dat jij dat ook moet doen, anders ben je zo druk bezig met kijken wat er gebeurt, dat je niet merkt hoe de kus aanvoelt, maar alleen hoe zijn voorhoofd vreemd fronst als hij gepassioneerd raakt.

Hem kussen

Natuurlijk kun je dit zevengangenbanket van orale affectie niet verwachten zonder dat je er wat tegenover stelt. Maar gelukkig hoef je alleen maar te doen wat je graag wilt dat hij bij jou doet. Het enige verschil is dat mannen een minder gevoelige huid hebben dan vrouwen, dus terwijl jij liefdesharmonieŽn op zijn onderarm speelt, neemt hij in gedachten misschien de sportpagina's door. Wees je dus bewust van zijn lichaamstaal. Wanneer hij niet ligt te hijgen van geilheid en te kronkelen van begeerte, kun je dat deel misschien beter overslaan.
Verder is hij meer genitaal gericht, hetgeen betekent dat jij misschien rustig drie uur lang je nek kunt laten kussen zonder een moment aan je clitoris te denken, maar dat dat voor hem anders ligt. Eigenlijk is het zonder meer zeker dat hij zal proberen zijn penis in je hand te duwen zodra je zijn oor hebt gezoend. Je moet hem dus streng aanpakken. Het heeft wel het voordeel dat je hem lang niet zo lang hoeft te zoenen om een goed resultaat te behalen.

Kussen tijdens de seks

je zou denken dat zoenen tijdens de seks net zo vanzelf gaat als zorgen dat hij na afloop op de natte plek gaat liggen. Maar je hebt het mis. Het probleem is dat het net zoiets is als tegelijkertijd over je buik wrijven en op je hoofd slaan - een nachtmerrie van coŲrdinatie. Het is dus prima wanneer hij naast je ligt en je streelt en zijn gezicht op ooghoogte is. Maar als je in een houding ligt om te stoten, gaat alles mis. Als jij boven ligt, moet je je in een onnatuurlijke hoek naar voren buigen om hem te kunnen kussen en riskeer je dat zijn penis afbreekt. Als hij boven ligt, kun je het zoenen niet coŲrdineren als hij heen en weer gaat als een zuiger, en breek je je neus of je tanden. En als je het op zijn hondjes doet, zou je je hoofd moeten draaien zoals Regan in The Exorcist om zelfs maar in de buurt van zijn mond te komen.
De enige positie die geschikt is om te zoenen tijdens de daad is wanneer jullie allebei zitten, jij bovenop. Dan zijn jullie hoofden op gelijke hoogte en kun je zachtjes op zijn schoot heen en weer wippen terwijl jullie zoenen. Probeer hem in geen geval te zoenen wanneer je met je benen op zijn schouders ligt, anders moet je onder bulderend gelach van het ambulancepersoneel als een buitenmaatse paperclip naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Zoentips

--- Poets altijd je tanden van tevoren - als je geen tandenborstel bij de hand hebt, neem dan een stukje kauwgum. Haal het wel uit je mond voordat hij je kust.
--- Zoen niet als je een koortslip hebt - iemand ermee besmetten is bijna net zo erg als een puisterige puber een zuigzoen geven en zijn naam in een hart op het busraampje schrijven.
--- Gebruik je handen als je zoent - strijk over zijn rug of knijp in zijn billen. Niemand vindt het prettig om te zoenen in een starre omhelzing.
--- Als je niet verder wilt gaan dan zoenen, moet je je handen hoger dan zijn schouders houden - iedere lichte afdaling kan hem het idee geven dat je naar het zuiden afzakt met een bepaald doel voor ogen, hetgeen tot allerlei moeilijke verklaringen kan leiden.
--- Als hij waardeloos zoent en je de wanhoop nabij bent, zeg dan: "Mag ik je iets zeggen? Ik vind het heerlijk om met je te zoenen, en er is een speciale manier waarmee je me helemaal gek kunt maken. Wil je het eens proberen?" Doe hem vervolgens voor wat hij moet doen en doe alsof je gek wordt als hij het doet. Hij zal zo trots op zichzelf zijn, dat hij het elke keer doet.

Kussen om na te doen

  • Sandra Bullock en Keanu Reeves in Speed - treinramp, omstanders, adrenaline - uitstekend!
  • Celia lohnson en Trevor Howard in Brief Encounter - ingehouden passie, begeerte versus plicht - erotisch!
  • Gwyneth Paltrow en Joseph Fiennes in Shakespeare in Love - poŽzie, lust, gevaar voor ontdekking - spannend!

Kussen om te vermijden

  • Tom Cruise en Kelly McGillis in Top Gun - overal tongen, stampende synth-rock - slecht.
  • Michael Douglas en Sharon Stone, Basic Instinct. Oude schildpadden met zwaaiende, rimpelige nekken - verontrustend.
  • Mike en Deirdre in Coronation Street - krakende leren bank, grote brillen, te luidruchtig - onaantrekkelijk.
En tot slot, drie kusbenodigdheden: lippenbalsem, tandenborstel en ademverfrisser. Okť?

(blader terug)