Punt dertien                       (blader terug)

De vonk er weer in brengen

Je put je uit in de jacht op rijkdom of liefde of vrijheid, je doet alles om wat goeds te bereiken - en als het eenmaal bereikt is, kun je er niet van genieten.
Oriana Fallaci


Vrouwenbladen houden nooit hun mond over hun favoriete onderwerp: hoe je de vonk terugkrijgt. Ze wekken de indruk dat je seksuele leven automatisch achteruitgaat als je langer dan een half jaar met een partner bent, en dat je ´s avonds urenlang met een boa om moet paraderen om elkaar eraan te herinneren dat jullie geslachtsdelen hebben. De harde waarheid is dat bij iedereen het seksleven na een tijdje achteruitgaat. Vertel mij over iemand die dagelijks hete seks heeft na vijf jaar in een relatie, en ik vertel jou over iemand die pas een verhouding buiten de deur is begonnen. De meeste relaties beginnen in een vlaag van lust. Nieuwe stellen zeggen: ´Bij ons gaat het niet zoals bij anderen, hŤ?´ en ´Ik kan me niet voorstellen dat ik niet elke vijf minuten met je wil vrijen´, en irriteren hun vrienden doordat ze niet van elkaar kunnen afblijven in gezelschap. Maar deze fase gaat onvermijdelijk voorbij. Wanneer beide partijen zich realiseren dat de uitzinnige drang om zich voort te planten is opgevolgd door de uitzinnige drang om niet ontslagen te worden. Het leven is niet bedoeld om alleen maar geleefd te worden op een luchtbel van seksuele opwinding (wreed maar waar, en ik heb er verdomme jaren over gedaan om tot dit besef te komen). Wanneer de eerste drie tot zes maanden voorbij zijn, komt het echte leven ertussen en begint het je op te vallen hoe irritant je voorheen perfecte partner sist als hij lacht, of geeuwt als een meisje, en plotseling lijkt het idee om een paar avonden naar een of ander feuilleton te kijken en je nagels te lakken een alternatief voor naakt aan de lampenkap zwaaien.
Later komt seks natuurlijk op de tweede plaats - na werk, hypotheken, sociale contacten, kinderen en vermoeidheid. Als de relatie goed is, is het er nog, rondhangend op de achtergrond als een maÓtresse op een begrafenis, maar het gebeurt meestal sporadisch. Het oude gezegde ´Als je elke keer dat je vrijt in het eerste jaar een erwt in een pot stopt, en er elke keer dat je na die tijd vrijt een uit haalt, krijg je hem nooit leeg´ is niet helemaal, maar wel bijna waar in veel gevallen. Dus wat je allemaal leest over dat het gemiddelde stel het drie keer per week doet en twee keer op zaterdag, is flauwekul. Wie vertelt er nu de waarheid in een onderzoek?
Na een tijdje vindt seks meestal periodiek plaats. In een fase waarin je moe bent of ruziemaakt, gebeurt het nauwelijks, in een fase waarin je ontspannen en over het algemeen gelukkig bent, gebeurt het vrij vaak. Het is ook grotendeels waar dat hoe meer je het doet, hoe meer je het wilt, dus als je het een tijdje niet doet, vergeet je waarschijnlijk hoe fijn het kan zijn.
Een van de redenen waarom zoveel stellen uit elkaar gaan, is helaas door onrealistische verwachtingen. Dus als je een relatie begint met het idee dat het altijd zo zal zijn als in het begin, zul je denken dat er iets mis is met je relatie wanneer je libido op natuurlijke wijze afneemt. Dit is helemaal niet waar: je zult er gewoon vandoor gaan met de volgende man, en je een jaar later afvragen waarom je die feuilletons van weleer zo mist, en beseffen dat je geen zin hebt om je weer in een ander kanten korset te persen op een donderdagavond... Het loont dus de moeite om je seksleven met je huidige partner zo goed mogelijk te maken.

Hoe doe je dat?

Het probleem is dat iedereen denkt dat seks iets mysterieus is dat gewoon ´gebeurt´ en dat als je het te lang van tevoren plant, of zelfs toegeeft dat het wel wat beter zou kunnen, je in wezen toegeeft dat het allemaal voorbij is en dat je net zo goed een gestreepte pyjama kunt dragen in bed en boeken over tuinieren kunt lezen voor je het licht uitdoet. Dat is niet het geval! Voor alles wat goed is, moet je af en toe moeite doen. Toen je 18 was, zag je er misschien geweldig uit na twaalf pilsjes en geen nachtrust, maar tegen je 28ste besteed je een kapitaal aan vochtinbrengende crèmes en ontharingsmiddelen om alleen maar de dag door te komen.
En zo is het ook met seks. Als je er geen moeite voor doet, gaat het onvermijdelijk bergaf - en je kunt niet gewoon allebei niets doen en verwachten dat het wel vanzelf gebeurt. Om te beginnen moet je in gedachten houden dat als je niet in de stemming bent, dat niet betekent dat je niet in de stemming kunt komen. Soms heb je geen zin om naar een feestje te gaan, maar je gaat toch maar, en dan heb je een heel leuke avond. Zo is het met seks ook.

Het plannen

Tijd is een belangrijke factor in tijden van seksuele droogte. Misschien hoop je vaag dat je deze week seks zult hebben. Maar maandag heb je tot laat gewerkt en was je afgepeigerd, dinsdag is hij met zijn oude vrienden op stap geweest, woensdag hadden jullie bezoek en gingen pas om ťťn uur naar bed, donderdag viel je voor de tv in slaap, vrijdag ben je na het werk met collega's naar de kroeg gegaan en kwam je dronken thuis... en dan is er zomaar ineens weer een week voorbij waarin jullie alleen maar beleefde bedpartners waren die af en toe een arm om elkaar heen slaan in je slaap. Op dit punt begin je op gevaarlijk terrein te komen, en begin je hem eerder te zien als een vriendelijke huisgenoot dan als de man die je eerst de adem benam als je hem alleen maar zag. Daarom moet je seks weer tot prioriteit maken. Misschien niet in dezelfde mate als vroeger, toen je drie maanden de deur niet uit ging, maar je moet er wel tijd voor maken. Spontaniteit kun je wel vergeten, dat werkt niet. Je hoeft het niet op de kalender te schrijven, maar je moet wel specifiek tijd reserveren voor seks. Misschien ben je wel het meest efficiŽnte stel ter wereld, maar dit is belangrijker dan het plannen van je financiŽn of bezoekjes aan familie of soms zelfs aan je vrienden. Elkaar vanzelfsprekend gaan vinden is het ergste wat je kunt doen in een relatie (op ´wippen met anderen´ na, wat er makkelijk een gevolg van kan worden), dus doe er wat aan. Als je de situatie bespreekt en overeenkomt om op donderdagavond het antwoordapparaat aan te zetten en naar bed te gaan, kan het gebeuren dat je de hele donderdag de pest in hebt omdat je geen tv kunt kijken als je thuiskomt, terwijl je daar juist zin in hebt. Het is wel de bedoeling dat je je erop verheugt, dus kies een avond waarop je niet veel anders te doen hebt en plan het van tevoren. Verschoon het bed, koop wijn en denk aan de seksuele excessen waar je vroeger samen van genoot; overweeg ze nog eens te proberen. Je moet er natuurlijk wel aan denken hem over je plannen te vertellen, anders belt hij je om te zeggen dat hij iets is gaan drinken met cliŽnten, en blijf jij met de schone lakens en gebakken peren zitten.
In het ideale geval doe je allebei moeite. Je weet dat er hele bossen in je oksels groeien en dat je wollen sokken draagt wanneer je tv kijkt, terwijl hij zijn trainingsbroek met vlekken aanschiet en afwezig op zijn nagels bijt. Dat is allemaal heel intiem, maar probeer tenminste te doen alsof je nog indruk op elkaar wilt maken. Douchen, scheren, make-up in jouw geval, aftershave in het zijne... en als je het echt serieus meent, kousen. Het voelt in het begin een beetje vreemd aan, vooral als je om zeven uur ´s avonds in bed ligt en zuchtend zegt: ´Goed, zullen we dan maar beginnen?´
Maar als je eerst de wijn ontkurkt, een beetje knuffelt en dan naar bed gaat, zul je je al gauw weer precies herinneren wat je daar aan het doen bent. Het is net als fietsen, echt waar.

Communicatie

De beste manier om elkaars zacht smeulende vuurtje weer op te stoken is om het afgezaagde advies op te volgen waar iedereen mee aan komt dragen, van drie keer getrouwde tantes tot relatietherapeuten, en dat niettemin opgaat... want het draait allemaal om communicatie. Als je elkaar niet meer vertelt wat je wilt in bed (of dat misschien nooit gedaan hebt), is het niet verwonderlijk dat het er niet meer zo heet aan toe gaat als je zou willen. Want als je niet vertelt waar je opgewonden van raakt, hoe kan je partner dat dan weten? Je komt al gauw in een soort routine terecht: ´hier drukken, daar friemelen, schijnt te werken´, en het hele proces wordt net zo efficiŽnt als het aanzetten van de stereo. Je weet welke knop wat doet, dus je zult niet gauw de moeite nemen om de hele zaak opnieuw te bedraden om te kijken of je er misschien een iets ander geluid uit kunt krijgen. Maar misschien zou je dat juist wel moeten doen. Want volgens de wet van de afnemende meeropbrengsten worden dingen steeds minder opwindend naarmate je ze vaker doet. En om je seksleven weer op de rails te krijgen, moet je het heel anders gaan aanpakken. Een handige manier om dit te doen is om de avond te beginnen met een eerlijk gesprek onder het genot van een drankje. De gouden regel hierbij is natuurlijk dat je nooit iets negatiefs moet zeggen over hoe je partner het doet. Vertel elkaar gewoon om beurten wat je zou opwinden; variŽrend van ´in mijn nek gezoend worden´ tot ´een komkommer in mijn kont´ (hoewel je hier misschien beter mee kunt wachten tot je behoorlijk dronken bent... . De bedoeling is dat je kort daarna naar de slaapkamer gaat om die dingen te gaan doen. Maar wat je ook doet, begin nooit met de woorden: ´Waarom doe je nooit...?´ En je moet vooral niet denken dat het aanvaardbaar is om te zeggen: ´Ik kan je pik niet voelen als hij in me zit´, ook al is dat waar. Dat doet de zaak echt geen goed.
Houd in gedachten dat hij vrijwel zeker ook naar nieuwe of op zijn minst andere ervaringen verlangt. Wees dus bereid zijn behoeften in de praktijk te brengen. Eigenlijk kan ik je precies vertellen wat hij wil: vaker gepijpt worden. Maar terwijl jij misschien met je ogen rolt alleen al bij het idee dat je je kapsel moet verknallen, moet kokhalzen en een stijve kaak krijgt, moet je bedenken dat je het vroeger maar al te graag deed; en soms doe je dit soort dingen niet om seksueel gestimuleerd te raken, maar om te laten merken dat je van elkaar houdt.
Blijf ook praten in bed - maar niet over stress op het werk. Als je mompelt´... en ze zei dat er wat zou zwaaien als ik die rapporten niet op tijd afkrijg´ terwijl hij je dijbeen likt, zal de passie niet bepaald hoog oplaaien. Maar als je fluistert: ´Wat is dat lekker´ en ´Je bent zo sexy´ en alles wat je vroeger zei, gebeurt dat wel.

Wat moet je doen?

Het kan natuurlijk een hele klus lijken om de boel weer aan te wakkeren. Misschien heb je gewoon geen zin om je op te dirken met sexy lingerie en vroeg naar bed te gaan. In dat geval heb je een lading dynamiet onder je seksleven nodig, in plaats van alleen maar een schop voor je kont. Wat dacht je van een nachtje (of beter nog, een weekendje) in een prettig hotel?
En kom me niet aan met praatjes dat je je dat niet kunt veroorloven. Je hoeft niet naar Barcelona te gaan, alleen maar naar het dichtstbijzijnde hotel. En voor het geval je je afvraagt waarom je de moeite zou moeten nemen om een koffer te pakken en vijf kilometer te rijden voor een nachtje met een minibar en een broekpers, zal ik je de reden geven: omdat je af en toe gewoon een verandering van omgeving nodig hebt. Als je het opnieuw doet in je slaapkamer met de uitpuilende wasmand, de wekker ingesteld voor morgen, en dezelfde lakens op hetzelfde bed... is er niets spannends aan. Soms heb je geen zin om thuis te eten en ga je naar een restaurant. En soms heb je geen zin om thuis te vrijen en ga je naar een hotel. En als je het echt niet kunt betalen, kun je altijd een vriendin met een mooier huis vragen of je een nachtje in haar huis mag doorbrengen als zij weg is.
Hotels zijn echter het beste omdat ze totale anonimiteit bieden. Het kan hun niet schelen wie zich inschrijft, dus je kunt je persoonlijke geschiedenis bij de deur achterlaten en een nacht vol passie beleven zonder alle andere avonden van tv en ruzies opnieuw te moeten beleven. Je zult vrijwel zeker minder geremd zijn dan thuis, omdat de normale dingen je niet afleiden. Je kunt je helemaal op elkaars lichaam concentreren, in plaats van op elkaars kleine grieven.
Maar even een waarschuwing: eet niet te veel als je vooraf romantisch uit eten gaat, want dan val je gegarandeerd na vijf minuten in slaap als je weer op je kamer bent.

Spelletjes

Als je nog steeds niet overtuigd bent, hebben jullie allebei wellicht een lading dynamiet nodig PLUS een man met een gele veiligheidshelm die de hendel naar beneden drukt om het tot ontploffing te brengen. Misschien kunnen jullie dan spelletjes overwegen.
Geen scrabble of mens-erger-je-niet, natuurlijk, maar seksspelletjes. Ze zijn ideaal om je van je remmingen af te helpen en om een seksleven dat een beetje een corvee is geworden weer nieuw leven in te blazen. En er is heel veel keuze...

Het dobbelspel
Er zijn verscheidene variaties op dit thema Je kunt ´liefdesdobbelstenen´ kopen die per twee gaan: op de ene dobbelsteen staan lichaamsdelen en op de andere instructies als ´kietel´ en ´kus´. Persoonlijk zou ik je echter aanraden om je eigen dobbelstenen te maken, omdat je anders het risico loopt dat je drie keer achter elkaar ´kietel voeten´ gooit, en dat kan een beetje saai worden. Dus schrijf zes lichaamsdelen en zes dingen om te doen. Suggesties zijn: clitoris/penis, tepels, kont, borst, mond en nek; en dingen om te doen: kus, streel, lik, sabbel, zuig en kietel. Maar hij zal waarschijnlijk steeds proberen de dobbelstenen te verzwaren zodat hij ´zuig penis´ krijgt.
Je kunt ook zes standjes schrijven en zes plekken, bijvoorbeeld ´hondjes, missionaris, staand, zittend, vrouw boven, benen op schouders´ en ´keuken, douche, tuin, woonkamer, auto, trap´. En dan maar hopen dat je niet ´trap, benen op schouders´ gooit. De bedoeling van het spel is dat je precies doet wat de dobbelstenen zeggen; er kan niet over gediscussieerd worden. Waarschijnlijk heb je daar toch geen tijd voor wanneer je je in ´staand, in de auto´ moet manoeuvreren. Kijk alleen uit voor je rug.

Strippoker en triviant
Begin geheel gekleed en speel normaal, maar als je een spelletje poker verliest of een vraag fout hebt, zeg je welk kledingstuk hij moet uittrekken. Als hij verliest of een vraag fout heeft, moet jij iets uittrekken. Als je wilt, kun jij weer iets aantrekken als hij iets uittrekt. Degene die aan het eind van het spel nog wat kleren aan heeft, heeft gewonnen - als je tenminste zo ver komt. Het is verleidelijk om te proberen te verliezen maar uiteindelijk win je altijd.

Pandverbeuren
Dit kun je met speelkaarten doen (eenentwintigen is goed, omdat het eenvoudig en effectief is), gokspelletjes of zelfs een vlooienspel. Maar telkens als je verliest, eist de andere speler een seksueel pand. Begin klein (een kus op de wang, bijvoorbeeld) en maak het groter, zodat jullie poedelnaakt zijn tegen de tijd dat jullie alle kaarten verloren hebben, en jij een handstand doet terwijl je probeert orale seks te bedrijven. Maar val niet. Om dit te laten slagen heb je zelfvertrouwen nodig, drank en het vermogen om de volgende ochtend alles te zijn vergeten. Als je dat allemaal hebt, is het geweldig. Zo niet, dan word je er nog jaren door achtervolgd.

Naakt verstoppertje
Doe alle lichten uit zodat het pikdonker is in huis. Kleed je uit. Dan moet de een zich verstoppen en de ander moet zoeken, maar je doet het op de tast. Als je elkaar vindt, mag je doen wat je wilt om het te vieren. Het enige probleem is dat het maar al te makkelijk kan uitlopen op dat hele griezelige gedeelte in Silence of the Lambs, waar jij om het huis sluipt met je armen over elkaar zoals Babs Windsor in Carry on Camping, en elke keer een meter de lucht in springt bij het minste geluidje dat je hoort. Dus je moet zorgen dat hij belooft dat als je bang wordt en vraagt waar hij is, hij dat ook zegt en het niet griezelig stil wordt. Het is de bedoeling dat het sexy is, niet angstaanjagend.

Vanavond ben ik...
Dit is seks in de stijl van een beroemd persoon. Of nog beter, van iemand die je kent. Het is heel simpel: je stapt in bed en begint (kussen en voorspel tellen ook), maar je moet het doen zoals je denkt dat de beroemdheid van je keuze het zou doen. Praten mag. En als hij raadt wie je imiteert, is hij aan de beurt. Suggesties zijn Sharon Stone (wees overdreven overmoedig en praat over ijspriemen) en voor hem Liam Gallagher (wees ruw, lomp en vaag sexy). De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar het verlost je weer van je remmingen, omdat je een rol speelt, ook al is het tijdens de seks.
Je kunt natuurlijk elk seksspelletje spelen dat je wilt; dit zijn slechts voorbeelden om je op gang te brengen. En als je je daarna nog verveelt, moet ik zeggen dat je je weleens zorgen mag gaan maken. Want als die oude vonk maar niet wil ontvlammen, wat je ook doet, is het misschien tijd om je af te vragen wat er aan de hand is met je relatie.

En als het vuur niet opnieuw wordt aangewakkerd?

Slecht nieuws. Je hebt alles geprobeerd, het hele ´champagne-hotel enorme vibrators´ -scenario... en je seksleven is er nog steeds niet op vooruitgegaan. Dan zul je onder ogen moeten zien dat je gewoon niet meer op hem valt. Zo simpel is het. Misschien valt hij nog wel steeds op jou, maar als jouw drang weg is, is hij weg. Verwar dit niet met vermoeidheid, ziekte, stress of geen zin in seks na een ruzie. Al deze factoren kunnen een enorm vacuŁm creëren op de plaats waar je seksuele verlangen zich eerst bevond, maar deze factoren zijn tijdelijk. Ze kunnen overwonnen worden als je weer beter bent, de werkdruk minder wordt, of als je op vakantie gaat. Maar als het in geen maanden opflakkert terwijl je goed met elkaar overweg kunt, er geen waarneembare stress in je leven is en geen reden om niet te genieten van een beetje rollebollen, dan geeft dat aan dat er iets niet helemaal goed zit. Het duidt in wezen op het feit dat je niet meer op hem valt en dat het misschien tijd is om verder te gaan.

Op anderen vallen

Het is natuurlijk niet goed voor je relatie als je niet meer op je partner valt. Als je echter anderen leuk vindt terwijl je nog steeds op je man valt, is dat niet zo´n ramp als het aanvankelijk lijkt. Het is zeer waarschijnlijk dat je in de loop van je relatie verscheidene andere mensen leuk zult vinden. Het leven met je man verveelt je een beetje. Je seksleven is niet zo geweldig op het moment. Dan komt er een charmeur langs, die er goed uitziet en die je een paar complimentjes geeft... en dan val je natuurlijk op hem. Maar vergeet niet dat er een groot verschil is tussen iemand leuk vinden en er ook iets aan doen. Iemand leuk vinden = leuk, beetje spanning, geeft je het gevoel dat je leeft. Iets eraan doen = vreselijk schuldgevoel, enorme schaamte, en het einde van je relatie als je man erachter komt, wat vrijwel zeker het geval zal zijn. Dus hoewel je oog misschien af en toe afdwaalt, moet je bedenken dat het maar beter bij je oog kan blijven. En zet alles op alles om je seksleven te verbeteren met de man die je hebt, en niet met degene die je op afstand leuk vindt.

En tot slot twee tips om het vuur weer aan te wakkeren.

Hoe je een massage geeft

Rugmassage
Druk niet te hard. Houd de druk constant en maak stevige bewegingen naar het hart toe. Maak met beide handen dezelfde bewegingen, met dezelfde druk en snelheid. Begin aan de onderkant van de ruggengraat. In het begin moet je de spieren warm maken en de bloedtoevoer verbeteren. Ga met lichte druk omhoog over de bovenkant van de schouders en onder de oksels. Concentreer je vervolgens op de ruggengraat, want bij de meeste mensen zetten zich daar spanningen vast. Ga met draaiende bewegingen van je vingers omhoog en druk hierbij niet op de ruggengraat zelf. Ga daarna rustig terug en begin opnieuw. Werk altijd naar boven toe. Het is makkelijker om met drie vingers te werken dan met je hele hand, zodat je minder druk op je polsen hebt terwijl je je vingers draait.
Als hij gespannen spieren rond zijn schouderbladen heeft, moet je hem zijn armen achter zijn rug laten doen en ze aan de onderkant van zijn ruggengraat laten rusten; dan kun jij eronder komen.
Je kunt geparfumeerde olie gebruiken, een basisolie of babyolie, als het maar vet is. Doe er een half uur over; daarna kun je masseren waar je wilt. Maar zorg dat je in een warme omgeving bent, want kou is absoluut niet ontspannend.

Hoe je professioneel kunt strippen
De meeste mannen willen hun vriendin graag zien strippen, dus waarom zou je hem dat plezier niet gunnen?
Kies zorgvuldig een muziekje uit: niet iets snels, want het moet langzaam en erotisch zijn. Maar zorg dat het een goede beat heeft. Madonna of Prince is prima.
Kleding is heel belangrijk. Draag een topje en een kort rokje dat je kunt openritsen, handschoenen tot aan je ellebogen, kousen afgezet met kant en schoenen met hoge hakken.
Trek eerst je topje uit, maar rits het eerst een paar keer half open en dicht om hem te plagen.
Draag nooit een topje dat je over je hoofd moet uittrekken: het hele effect gaat verloren als je met een rood hoofd en verward haar tevoorschijn komt.
Haal je armen een voor een uit de mouwen en gooi het aan de kant. Hoe netjes je anders ook bent, het is niet raadzaam om te stoppen om je kleren op te vouwen.
Ga met je rug naar hem toe staan, buig voorover, rits je rok langzaam open en schop hem aan de kant. Draai je weer om, zet je handen op je heupen en draai er een beetje mee.
Laat ťťn bandje van je schouders glijden, en dan het andere. Draai je weer om en doe je bh uit.
Als je je weer omdraait, leg je je handen op je borsten om ze te verbergen.
Je plaagt. Maar op een gegeven moment moet je ze laten zien. Haal langzaam een hand weg, daarna de andere.
Laat je handen onder het elastiek van je slipje glijden. Trek het omhoog en daarna een stukje naar beneden.
Een stringslip geniet de voorkeur in dit stadium: je voelt je dan meer als een echte stripper, en je ziet er bijna, maar net niet helemaal naakt uit.
Draai je om en laat met je benen bij elkaar je slipje op je enkels zakken. Zorg dat je je benen recht houdt en buig iets naar voren als je je slipje naar beneden doet. Stap eruit, zet je voeten weer naast elkaar en draai je naar hem toe, slechts gekleed in kousen en hoge hakken.
Het is het beste om je kousen en schoenen aan te houden. Er is geen geschikt tijdstip om ze uit te trekken, en blote voeten zijn lang niet zo verleidelijk als naaldhakken.
Nu mag hij je aanraken.

(blader terug)