Punt veertien                       (blader terug)

Anticonceptie

Er is niets veiligs aan seks. En dat zal altijd zo blijven.
Norman Mailer


Wat de natuur betreft, is seks bedoeld om kinderen te maken. Als je seks wilt hebben zonder zwanger te raken, moet je zorgen dat het door jou gekozen voorbehoedsmiddel perfect werkt. Helaas zijn de meeste voorbehoedsmiddelen niet 100 procent effectief; en als je ze niet goed gebruikt, zijn ze totaal niet effectief. En omdat je bij seks weleens meegesleept kunt worden door een vloedgolf van hartstocht, kan het gebeuren dat je ze niet goed gebruikt. Dat gebeurt iedereen. Dus om ongelukjes te voorkomen (het soort ongelukjes die tot gevolg hebben dat je de eerste 18 jaar geen oog meer dichtdoet 's nachts), kun je je babypreventiemaatregelen maar beter serieus nemen. Je moet de verleiding kunnen weerstaan om je aan de voeten van de passie te werpen en te zuchten: ´Ik wil niet aan wereldse dingen denken, ik wil dat je me nu neemt...´ Wat je in feite moet zeggen, is: ´Ik wil dat je me nu neemt, maar je moet even wachten tot ik met mijn verlangende eierstokken heb afgerekend.´ Als je een langdurige relatie hebt, zijn er verscheidene opties waarmee je niet het moment hoeft te bederven. Zo niet, dan moet je een condoom gebruiken. En gezien het feit dat het het enige voorbehoedsmiddel is waar mannen verantwoordelijk voor moeten zijn, kun je maar beter zorgen dat hij er een gebruikt.

De combinatiepil

Zoals de dichter zei: ´Geslachtsgemeenschap is in 1963 begonnen´, het jaar waarin de pil werd uitgevonden. De pil ontketende inderdaad een seksuele revolutie, daar bestaat geen twijfel over, ook al sta je misschien liever niet te lang stil bij het idee dat je moeder zich in haar vrijpostige minirok overgaf aan de vrije liefde. Sinds de begintijd, waarin de doses hormonen zo hoog waren dat vrouwen zich de hele maand beroerd voelden en aan migraine leden vanwege de hoeveelheid oestrogenen die hun stelsel overspoelden, is er echter veel veranderd. Er zijn genoeg verschillende merken op de markt om diverse typen uit te proberen als eentje je niet bevalt, maar ze werken allemaal op dezelfde manier: ze verhinderen het vrijkomen van de maandelijkse eicel uit je eierstokken door de zwangerschapshormonen te imiteren, zodat je lichaam denkt dat het al zwanger is. Maar je verlangt natuurlijk niet ineens naar chocolade en er staat niemand voor je op in de bus. Het maakt ook het slijm in je baarmoederhals dikker, waardoor het moeilijker wordt voor sperma om erdoorheen te breken en een eicel te bereiken, en het maakt de bekleding van je baarmoeder dunner zodat er zich geen bevruchte eicel in kan nestelen.
De combinatiepil is meer dan 99 procent effectief wanneer je de instructies opvolgt, en eerlijk gezegd valt het niet mee om dat niet te doen, aangezien de pillen in doordrukstrips zitten waar de dagen van de week op staan. Het enige nadeel is, dat je er gegarandeerd af en toe een vergeet als je een geheugen als een zeef hebt, en dan slaat de paniek toe. Overgeven en diarree kunnen ook de effectiviteit van de pil verstoren, dus hou daar rekening mee.
De voordelen zijn vermindering van PMS, hevige bloedingen en menstruatiepijn, en mogelijk bescherming tegen eierstok- en baarmoederkanker De nadelen zijn echter de mogelijke bijwerkingen. Als je een merk met een hoge dosis gebruikt, kun je nog altijd misselijk zijn en hoofdpijn komt ook veel voor. Er zijn nog andere en serieuzere bijwerkingen. Als je de bijsluiter leest, lijkt het wel of ze gewoon alle intensive-care kwalen hebben verzameld, maar de voornaamste die je moet weten zijn bloedstolsels en borst- en baarmoederhalskanker; het risico wordt slechts minimaal verhoogd, maar verhoogd wordt het. De combinatiepil beschermt je natuurlijk ook niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. En dan is er nog het feit dat een klein aantal gebruiksters last heeft gekregen van bloedstolsels. Je loopt het grootste risico als je veel te zwaar bent, weinig beweegt, of als iemand in je familie eraan geleden heeft. Maar afgezien daarvan is er niets aan de hand. In wezen is de pil het meest geschikt voor jonge, gezonde vrouwen met een vaste relatie die het krijgen van kinderen nog even willen uitstellen. Maar je moet er wel aan denken om ze in te nemen. Als je wel kinderen wilt, kun je theoretisch zwanger worden zodra je met de pil stopt.

De progesteronpil

Ook 99 procent effectief als je de instructies opvolgt. Het wezenlijke verschil is dat je door het ontbreken van oestrogeen minder hormonen in je lichaam krijgt. De minipil, zoals ze genoemd wordt, verdikt de slijmprop bij de ingang van je vagina en voorkomt dat het sperma de eicel bereikt. Ze heeft minder nadelen dan de gewone pil, maar je moet ze wel elke dag op dezelfde tijd innemen, dus ze is niet geschikt voor vergeetachtige typen of voor iemand met een onregelmatige levenswijze.
In tegenstelling tot de combinatiepil, die de menstruatie voortreffelijk regelt, kan deze pil je menstruatie juist onregelmatig maken, met bloedingen tussendoor. En uiteraard biedt ze ook geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Maar ze is handig als je efficiŽnt bent, een goed geheugen en een vaste relatie hebt, en niet de razende hormonen van de combinatiepil wilt.

De morning-afterpil

Deze kan worden gebruikt tot 72 uur nadat je seks hebt gehad waarbij a) je dronken was, b) het condoom is gescheurd, en c) waarbij je dronken was maar tegen de huisarts zegt dat het condoom is gescheurd. Het zijn in wezen combinatiepillen met een hoge dosis, die je met tussenpozen van 12 uur moet innemen. Omdat de doses zo hoog zijn, zijn ze niet goed voor je. Als je denkt dat je erop kunt vertrouwen als een handig anticonceptiemiddel voor stomme trutten, kom je bedrogen uit: ze nemen het risico met zich mee van bloedstolsels, beroertes, duizeligheid en enorme misselijkheid. Het is niet onwaarschijnlijk dat je ze uit-braakt. maar in dat geval moet je er gewoon nog een innemen en de misselijkheid op de koop toe nemen. En moet hij een prijs betalen voor een nachtje onbeschermd plezier? Goed geraden. Maar je kunt je beter 12 uur rot voelen dan negen maanden, hŤ? Maak er alleen geen gewoonte van.

De prikpil

Ook deze vorm van anticonceptie is voor 99 procent effectief. De prikpil bestaat uit een grote dosis progesteron, die in je billen wordt gespoten. Je kunt er drie maanden mee voort. Ze wordt in de spier gespoten en werkt op dezelfde manier als de pil, dus als je een vorm van anticonceptie wilt waar je drie maanden geen omkijken naar hebt, kan het ideaal zijn.
Voor veel vrouwen is het dat echter niet; niet omdat het niet makkelijk is, maar omdat de bijwerkingen erger kunnen zijn dan wat er met de Hulk gebeurde.
Er zijn zelfs zelfhulpgroepen voor vrouwen die aan reacties leden lang nadat het middel was uitgewerkt. Het probleem is dat als het middel eenmaal in je bloedbaan zit, je er niet zo snel van af bent. dus als het je niet bevalt, is er niets meer aan te doen.
Sommige vrouwen zijn er buitensporig van aangekomen, leden aan ernstige migraine, stemmingswisselingen, acne, opzwellen en depressie. Je menstruatie kan ook onregelmatig worden of geheel uitblijven hetgeen op zich zo gek nog niet is. Maar tenzij je een heel goede reden hebt om vrij te willen zijn van anticonceptiezorgen, moet je goed over de potentiŽle problemen nadenken, en eerst de opties met je huisarts bespreken.

Implantaten

Die werken in wezen op dezelfde manier als injecties: het zijn kleine, flexibele buisjes die onder de huid van je arm worden ingeplant, en vijf jaar lang progesteron afgeven. Het is ontzettend makkelijk als je een anticonceptiemiddel wilt dat zo'n drie jaar vanzelf werkt. Het is ook voor meer dan 99 procent effectief en werkt net als de pil. Maar het is niet zo’n aantrekkelijke gedachte dat er buisjes in je arm zitten; en tenzij je een zeer goede reden hebt, kan het moeilijk zijn om ze er weer uit te laten halen. Goede redenen kunnen onder andere acne zijn, stemmingswisselingen, depressie, hoofdpijn en gevoelige borsten - alle ellende die tieners hebben, maar zonder het plezier. Het kan ook je menstruatie ontregelen, of tussentijdse bloedingen veroorzaken. En het beschermt je beslist niet tegen SOA. Dus als je besluit het risico te nemen, moet je zorgen dat je eerst alle feiten kent, want het is niet prettig als je het gevoel krijgt dat een vreemde macht zich van je lichaam meester maakt, terwijl je er de eerste maanden niet vanaf kunt komen omdat het alleen verwijderd kan worden door een speciaal daartoe opgeleide arts. Het is ook moeilijker te verwijderen dan in te brengen, dus het is geen oplossing voor de korte termijn.

lUD/lUS

Een IUD of spiraaltje wordt meestal ingebracht als je kinderen hebt gehad en wordt in de ingang van de baarmoeder geplaatst. Krijg je zo langzamerhand het idee dat het allemaal niet eerlijk is in de wereld van de anticonceptie? Dat mannen er in feite ongestraft vanaf komen? Ja, je hebt gelijk. Er wordt niet aan hun geslachtsdelen geknoeid en ze kunnen gewoon hun zaad sproeien waar het hen uitkomt. Maar we dwalen af.
Het spiraaltje is een dingetje van plastic en koper dat eruitziet als een minuscule flessenopener met een draad aan het uiteinde, die in je vagina hangt. Spiraaltjes kunnen drie tot tien jaar blijven zitten en dienen door een arts te worden ingebracht. Ze zouden voor 98 procent effectief moeten zijn, maar in de praktijk kan dat weleens tegenvallen. Het voor-komt dat het sperma de eicel bereikt en werkt zodra het is ingebracht.
Dus je weet niet dat het er zit en het houdt in dat je er onbezorgd op los kunt vrijen. Theoretisch althans. De nadelen zijn echter groot. Je kunt last krijgen van pijnlijke, zware, langdurigere menstruaties. Geweldig. Je kunt in de eerste drie weken een infectie krijgen; en als je meer dan één partner hebt (in 10 jaar? Lijkt me niet onwaarschijnlijk), kun je een bekkeninfectie krijgen. Het kan door je baarmoeder naar buiten worden gewerkt, of binnenin je van plaats veranderen; dus je moet je draden controleren. En nu komt het ergste: een enkele keer kan een spiraaltje de baarmoederhals perforeren wanneer het wordt ingebracht, en het kan zijn dat je dat niet in de gaten hebt omdat het niet altijd pijn doet. En als je dan toch zwanger wordt, kun je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben, wat heel gevaarlijk is. En uiteraard word je niet beschermd tegen SOA. Lijkt een spiraaltje iets voor jou? Voor sommige vrouwen schijnt het te werken.
Een lUS ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar werkt door het baarmoederslijm te verdikken en de slijmvlieslaag die de binnenwand van de baarmoeder bekleedt, te verdunnen. Hij werkt vijf jaar, en in tegenstelling tot het spiraaltje wordt je menstruatie er lichter, korter en minder pijnlijk van. Maar je kunt wel last krijgen van hoofdpijn, acne, gevoelige borsten. Net als het spiraaltje kan het naar buiten worden gewerkt of van plaats veranderen. De problemen zijn overeenkomstig, maar als je last hebt van zware, pijnlijke menstruaties, is het het overwegen waard.

Mannencondooms

Helaas vinden veel mannen dat seks met een condoom om net zoiets is als douchen met een regenjas aan, en inderdaad verminderen condooms vaak het gevoel doordat ze een lekkere, warme, levendige penis veranderen in een koud, omhuld, kogelachtig voorwerp. Maar dat doet er niet toe. Want waar het om gaat, is dat je er een moet gebruiken. Tenzij je al zo lang met hem bent dat je alles van zijn seksuele geschiedenis weet en je een andere, veilige vorm van anticonceptie gebruikt, moet je goed naar me luisteren: je hebt geen keus. Want als hij niet je grote liefde is, kun je door een klein foutje een alleenstaande moeder worden of een akelige ziekte krijgen die hij bij een prostituee heeft op gelopen. Of aids. Dus hoe vervelend het ook lijkt om er eentje uit je nachtkastje (of tasje, of bh) te moeten vissen, je zult wel moeten. Het is net als spreken in het openbaar: als je het eenmaal gedaan hebt, is het de volgende keer een stuk makkelijker.
Het zou natuurlijk fijn zijn als hij een heer was en zelf voor condooms zou zorgen; maar niet alle mannen gaan ervan uit dat ze zullen scoren. En sommigen hopen dat je zult zeggen: ’Haha, waar hebben we een condoom voor nodig?’ voordat je onbezorgd lachend schrijlings op hem gaat zitten. Onwaarschijnlijk, maar dromen mag. Vergeet die flauwekul uit de vorige eeuw van ’0, wat zal hij wel niet van me denken als hij weet dat ik seks verwachtte?’ Hij zal een hogere dunk van je hebben dan wanneer je hem drie weken later opbelt en piept: ’Weet je nog wie ik ben? Ik moet je iets vertellen...’ Zorg dus dat je condooms bij de hand hebt en gebruik ze.
Het beste moment om er een om te doen is wanneer zijn penis vrij in de wind wappert, maar zich nog niet in de buurt van jouw schaamdelen bevindt. Je weet dat je seks gaat bedrijven, net als hij, en na wat hand of mondwerk is dit je kans. Als hij je naakt door de kamer ziet lopen om ze te pakken, wordt hij echt niet minder vurig. Je kunt hem het condoom laten omdoen, maar soms doen mannen dat in hun opwinding niet goed, zodat ze het in je kwijtraken. Misschien kun je het dus maar beter zelf doen.
De juiste manier om een condoom om te doen:
Het mannencondoom is 98 procent veilig als het op de juiste manier wordt gebruikt. Wacht tot hij een volledige erectie heeft. Scheur de verpakking open en hou daarbij lange nagels of hakende ringen uit de weg. Knijp in het gesloten uiteinde en zorg dat je de goede kant boven hebt. Als dat zo is, zijn de randen naar boven gerold. Blijf het puntje vasthouden en zet je vingers op de bovenkant van zijn penis. Rol het condoom vervolgens af tot de basis van zijn penis. Als hij is klaargekomen, moet hij zich meteen terugtrekken voordat zijn erectie afneemt, waarbij hij de basis van zijn penis vasthoudt, en het condoom een flink eind uit de buurt van jouw geslachtsdelen eraf halen. Dan hoeft hij er alleen nog maar een knoop in te leggen en het weg te gooien, maar niet in de wc (die kan hierdoor verstopt raken, en leg dat maar eens uit aan de loodgieter).
Het kan misgaan. Als hij niet snel genoeg uit je gaat, kan er sperma lekken. Of als hij zijn penis aanraakt en daarna je vagina, kan hij sperma overbrengen. En als je de lucht niet uit het puntje knijpt, kan het condoom door het stoten scheuren. En tot slot, als je glijmiddel op oliebasis gebruikt, zoals vaseline, kan dat het rubber aantasten, dus het is KY of niets.
Condooms zijn enorm verbeterd sinds heren gedwongen werden hun mannelijkheid in stukken schapenhuid te verpakken. Er is zoveel keuze dat je de gewaarwording van een dikke laag rubber makkelijk kunt vermijden. Probeer eens Avanti van Durex, die zijn flinterdun en laten de lichaamswarmte door. Als je wilt, kun je een gele, lichtgevende gebruiken met een schapenkop aan het uiteinde. Maar misschien is dat niet erg sexy. Condooms met een smaakje kun je vergeten, want ze smaken allemaal naar synthetische snoep; en condooms die gloeien in het donker zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor bokkenfuifgrappen. Behalve als jij de stripper bent.

Het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom (of Femidom) heeft niet stormenderhand de wereld veroverd. Hoewel de meeste vrouwen er niet voor kiezen, bevalt het sommigen wel, dus daar gaat hij. Het is voor 95 procent effectief. (Maar vind je dat je je die vijf procent kans kunt veroorloven? Het is jouw keuze!)
Het voordeel is dat je het op elk moment kunt inbrengen voordat je seks gaat bedrijven; maar wel ruim voordat zijn penis jouw geslachtsdelen raakt. Je moet een positie innemen alsof je een tampon gaat inbrengen; staand, een been omhoog, of liggend (maar wie brengt nu liggend een tampon in?). Haal het vervolgens voorzichtig uit de verpakking. Houd het gesloten uiteinde vast en knijp de binnenste ring tussen je duim en je wijsvinger. Doe je schaamlippen open. Hopelijk ziet dit er sexier uit dan het klinkt, voor het geval dat hij toekijkt. Duw de ingeknepen ring zo diep mogelijk in je vagina. Duw je vinger in het open uit einde tot je de binnenste ring voelt en duw hem zo ver mogelijk naar achteren, zodat hij net boven je schaambeen ligt. De buitenste ring moet tegen de ingang van je vagina gedrukt zitten. Het is normaal dat het condoom zich verplaatst tijdens de seks, maar zolang zijn penis in het condoom zit en er niet gezellig naast, is er niets aan de hand. Om het na afloop eruit te halen, draai je aan de buitenste ring, je trekt het eruit en gooit het weg.
Je begint vast wel te snappen waarom het niet de meest populaire optie is, hè? Het is nogal een gedoe. Maar als het eenmaal is ingebracht, is het makkelijk, en in tegenstelling tot het mannencondoom onderbreekt het het moment niet. Tenzij je zijn penis die rondritselt alsof hij in een enorme chipszak zit ’onderbreking van het moment’ vindt.

Periodieke onthouding (of natuurlijke geboorteregeling)

Dit was vroeger een zeer populaire methode, en is dat nog steeds bij katholieken. Gebaseerd op het feit dat je maar enkele dagen per maand zwanger kunt raken, leert deze methode je hoe je kunt weten wanneer je ovuleert, zodat je seks op die dagen kunt vermijden. Het is vrij effectief als je eenmaal weet hoe het werkt. Zo niet, dan heeft het ongeveer net zoveel zin als een condoom om je hoofd dragen. Het is ook enorm vervelend. Maar als je geen anticonceptie kunt gebruiken vanwege bijwerkingen, een ’mijn lichaam is een tempel’ -non-interventiebeleid, of godsdienst, of als je gewoon zin hebt om een tijdje Russische roulette met betrekking tot zwangerschap te spelen, is het de moeite waard om het te leren.
Bij deze methode moet je dagelijks je menstruele cyclus noteren. Je neemt je temperatuur op als je wakker wordt, controleert je baarmoederhalsslijm en observeert hoe lang je menstruaties duren. Je kunt hoogstens negen dagen per maand zwanger worden. Dat geeft je dus drie weken stressvrije seks. Min of meer. Hoewel een eicel maar een dag leeft, kan sperma wel tot een week blijven rondhangen.
Als je deze methode goed toepast, is ze voor 98 procent effectief. De voordelen zijn dat er geen nephormonen door je lijf suizen of vreemde voorwerpen in je zitten. De nadelen zijn dat het drie tot zes maanden duurt om het goed te leren en dat je dagelijks de stand van zaken moet bijhouden, al heb je het nog zo druk. Bovendien kan je cyclus in de war raken als je ziek of gestrest bent - en jij dus ook. Je moet wel allebei toegewijd zijn; dit is niets voor one night stands. En vanzelfsprekend zijn er negen dagen waarop je absoluut condooms moet gebruiken, want anders wordt de hele toestand nogal zinloos.
Je hebt dus een vruchtbaarheidsthermometer nodig en een grafiek. De vruchtbare periode eindigt als je temperatuur drie dagen achter elkaar hoger is dan de zes vorige dagen. In feite is het handig als je wiskunde hebt gestudeerd. Het verschil zal slechts 0,2 tot 0,5 graden zijn. Zoals ik al zei, je moet dit echt goed leren.
Je moet ook je afscheiding nauwlettend in de gaten houden. Heerlijk. Als het eruitziet als rauw eiwit, ben je op je vruchtbaarst. Maar je moet beide methoden beheersen voordat je zeker kunt zijn.
Een veel eenvoudigere methode is Persona. Het apparaat heeft een scherm waarop je kunt aflezen of je vruchtbaar bent of niet, nadat je over een stokje hebt geplast en het in het apparaat hebt gestoken. Het is allemaal zeer efficiŽnt. Je moet het de eerste maanden bijna elke dag doen, en daarna minder wanneer je vertrouwd raakt met je cyclus. Maar als je een dag overslaat, gooi je de hele boel in de war en kun je weer opnieuw beginnen. Het is echter een stuk makkelijker dan de echt natuurlijke methode.

Portiokapje/pessarium

Het nogal zorgwekkende succespercentage van 92-96 procent dat het pessarium biedt, suggereert dat het een middel is voor de vrouw die er niet onder gebukt zou gaan als ze per ongeluk zwanger werd. Dit zijn echter niet-hormonale, handige middeltjes en om die reden waard om in gedachten te houden. Ze zorgen ervoor dat het sperma de eicel niet kan bereiken doordat ze je baarmoederhals bedekken, en omdat je ze in combinatie met een zaaddodend middel gebruikt, gaat elke zaadcel die het zou halen al gauw dood. Het is nogal wreed, moet ik zeggen.
Je moet het korter dan drie uur voor de seks inbrengen en dan extra zaaddodende pasta gebruiken. Na de seks moet je het minstens zes uur laten zitten. Er zijn verschillende vormen en maten. Je maat moet worden genomen, en de dokter kan je vertellen welke opties je hebt.
De nadelen zijn dat je de seks moet uitstel1en als je niet van tevoren wist dat het zou gaan gebeuren en je je er dus niet op hebt voorbereid. Het kost tijd om te leren hoe je het in moet brengen, en als je niet 100 procent vertrouwd bent met je eigen geslachtsdelen, kan het een hoop stress geven wanneer het, bedekt met zaaddodende pasta, door de kamer vliegt. Bovendien kunnen diafragma's blaasontsteking bevorderen omdat ze de vaginawanden irriteren.
Als je het inbrengt, moet je twee strepen zaaddodende pasta aan weerskanten spuiten en er dan in knijpen met je vinger in het midden. Schuif het neerwaarts en achterwaarts naar binnen en controleer of je je baarmoederhals onder het rubber kunt voelen. Zo niet, dan moet je opnieuw beginnen. Je partner kan altijd je dagboek gaan lezen of aan voetbal denken terwijl hij wacht. Om een kapje in te brengen vul je het voor een derde met spermicide, maar niet langs de rand. Knijp de randen naar elkaar toe en schuif het naar binnen. Voeg nog wat zaaddodende pasta toe, en klaar is kees. Zes uur later kun je het eruit halen, afspoelen en op een schone, droge plek bewaren tot de volgende keer.
Nee, niet in je handtas.

(blader terug)